Ik heb me verdiept in een aantal artikelen over bibliotheek 2.0. Vooral het bibliotheek 2.0-manifest van Kees Hamann sprak me erg aan. Een goede lijst met alle toekomstgerichte taken van de medewerkers van de bibliotheek. Het is belangrijk om vooral klantgericht te blijven denken en te handelen. Dit houdt ook in dat we mee moeten gaan met de trends van deze tijd. Om jongeren te bereiken moeten we het web wel gebruiken, aangezien de jonge generatie vrijwel alles doet via internet.
Samen met Sabine gediscussieerd over de toekomst van de bibliotheken. Alles is tegenwoordig veel meer online en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Het is de vraag of er over 20 jaar nog fysieke bibliotheken bestaan, aangezien de jeugd vooral voor het gemak van het internet gaat.
Dit zou jammer zijn, aangezien het sociale aspect van de bibliotheek dan verdwijnt.
Daarom begrijp ik nu waarom wij op de hoogte moeten zijn van de sociale media en andere mogelijkheden op het web.
Ja, erg duidelijk, die lijst van Kees Hamann, ook zaak om daar op in te spelen... Naast jongeren zie je trouwens ook steeds meer ouderen op het web, de zg. silver surfers. Bijna de helft van de vijftigplussers gebruikt inmiddels social media. En aangezien het personeelsbestand bij de bibliotheken veelal ook uit vijftigplussers bestaat (al zou je dat van sommige niet direct zeggen, nou ja, vijftig plus toch wel!) moeten al die medewerkers wel bij de tijd blijven. Deze cursus geeft een kleine aanzet daarvoor. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen, naast deze 23 behandelde dingen.
BeantwoordenVerwijderenBlogmeid, helemaal top!
Groeten, Thea