maandag 20 juni 2011

23 - 23 dingen

TADAAAAAAAAA... Het einde is in zicht!
Al met al toch veel geleerd van deze 23dingen cursus.
Met een aantal dingen was ik al bekend. Maar ook vele nieuwe dingen geleerd.
Met behulp van Sabine ben ik er goed doorheen gekomen.

Ik ben me er heel bewust van geworden hoe belangrijk het internet is geworden voor de bibliotheek. Vooral door ding 22.
Om de nieuwe generatie te bereiken, kunnen we niet meer zonder het web.
Het internet en sociale media zijn de toekomst en daar zal de bibliotheek in mee moeten gaan om te kunnen blijven bestaan.

Graag wil ik Thea & Yntskje bedanken voor de goede support!
Het blijft leuk als iemand reageert op je blog.
Helaas kan ik niet aanwezig bij het slotfestijn, i.v.m. mijn vakantie.

22 - Bibliotheek 2.0 en de toekomst van de bibliotheken

Ik heb me verdiept in een aantal artikelen over bibliotheek 2.0. Vooral het bibliotheek 2.0-manifest van Kees Hamann sprak me erg aan. Een goede lijst met alle toekomstgerichte taken van de medewerkers van de bibliotheek. Het is belangrijk om vooral klantgericht te blijven denken en te handelen. Dit houdt ook in dat we mee moeten gaan met de trends van deze tijd. Om jongeren te bereiken moeten we het web wel gebruiken, aangezien de jonge generatie vrijwel alles doet via internet.


Samen met Sabine gediscussieerd over de toekomst van de bibliotheken. Alles is tegenwoordig veel meer online en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Het is de vraag of er over 20 jaar nog fysieke bibliotheken bestaan, aangezien de jeugd vooral voor het gemak van het internet gaat.
Dit zou jammer zijn, aangezien het sociale aspect van de bibliotheek dan verdwijnt.

Daarom begrijp ik nu waarom wij op de hoogte moeten zijn van de sociale media en andere mogelijkheden op het web.

21 - Aquabrowser / My Discoveries

Natuurlijk ben ik bekend met Aquabrowser.
Mijn inziens geeft de Aquabrowser al veel informatie. Als men een bepaald boek zoekt, kun je recensies lezen en aanverwante boeken vinden. Daarnaast is het ook thuis beschikbaar. Een uitstekende catalogi (al is het voor klanten soms nog even wennen).

My Discoveries kan een mooie aanvulling hierop zijn. Het gaat daarbij m.i. meer om gemak en niet zozeer om extra informatie. Het is voor mensen makkelijk dat ze bijvoorbeeld een eigen wensenlijst kunnen maken en bepaalde boeken kunnen taggen. Maar of het werkelijk meer informatie geeft, is voor mij de vraag.

20 - Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Vandaag last.fm ontdekt. Ik heb een playlist aangemaakt met mijn favoriete nummers. Onder andere van Paul de Leeuw en Queen. Het is me alleen niet gelukt om de playlist af te spelen. Van enkele nummers hoor ik alleen een preview van een aantal seconden.
Of ik krijg het gehele Youtube-filmpje van het nummer. Hoort dit zo? Of doe ik nu toch iets verkeerd?
Ook kun je radio luisteren in bepaalde thema's. Wat ik wel vreemd vind, is dat als je bijvoorbeeld Adele-radio luistert er ook allemaal andere artiesten te horen zijn.


Ik heb ook de site van Spotify bezocht, maar om dat programma te gebruiken moet ik het op mijn computer downloaden. Uit de weblogs van anderen zie ik dat Spotify wel handig kan zijn... maar ik luister eigenlijk nooit muziek achter de computer. Alleen als ik voor het koor aan het oefenen ben en dan gebruik ik Youtube.

Geef mij toch maar gewoon een CD. Gemakkelijk en kan lekker over de boxen.

woensdag 15 juni 2011

19 - Sociale Netwerken

Sociale netwerken is niet direct aan mij besteed. Ik ga liever op bezoek of pleeg een telefoontje.
Door mijn kinderen ben ik er wel bekend mee. Vooral Facebook & Hyves.

Echter kan het voor de bibliotheek leuk zijn om een groep om zich heen te vormen via een sociaal netwerk. Iedereen die geinteresseerd is, krijgt dan acties en nieuws via Hyves of Facebook.

18 - LibraryThing

Vandaag LibraryThing ontdekt. Ik vond het programma niet erg overzichtelijk en kon daardoor ook moeilijk hetgeen vinden wat ik zocht. Uiteindelijk wel een aantal boeken kunnen bekijken. Zoals de Passievrucht, Sonnyboy en Haar naam was Sarah. Het is wel interessant om recenties van anderen te lezen, maar ikzelf zal er niet snel gebruik van maken.

woensdag 8 juni 2011

17 - Google maps & Streetview

Een tijdje terug liet een vriendin van mij Google maps en vooral streetview zien. Ik was verbaasd wat er allemaal te zien is. Tot aan mijn voordeur! Ik weet niet of dit een goede ontwikkeling is. Aangezien alle informatie letterlijk op straat ligt.

Voor de bibliotheek kan google maps werken, doordat je het in de website kan voegen en men zo makkelijk de route kan vinden naar de desbetreffende bibliotheek.

16 - Mobiel internet

Ikzelf heb geen smartphone en was daardoor ook niet op de hoogte van zogenaamde applicaties en de mogelijkheden ervan.
Mijn dochter heeft een Iphone en die heeft mij de mogelijkheden laten zien. Verschillende 'apps' gezien. Verbazingwekkend wat je er allemaal mee kunt. Bijzonder dat je met een telefoon de producten van de AH kan scannen!

Door de 'app' van de Albert Heijn, kwam ik op het idee dat het voor de bibliotheek een kans kan zijn als je een 'app' hebt waarbij je de streepjescodes van de boeken kunt scannen en dan een referentie van het desbetreffende boek krijgt. Misschien kunnen mensen via deze 'app' ook cijfers gaan geven voor boeken. Hierdoor kan men misschien makkelijker een boek kiezen, omdat deze een hoog cijfer heeft gekregen door de vele stemmers.

15 - Youtube

Omdat ik bij een koor zit, oefen ik vaak nummers met Youtube. Het is makkelijk om de muziek op te zoeken en zo te oefenen. Nu voor het eerst naar bibliotheekfilmpjes gezocht. En een leuke gevonden. Die ik hieronder heb ingevoegd.
Het is ongelovelijk hoeveel je kunt vinden via Youtube. Het kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een leuke dag organiseert voor de bibliotheek, je een promotiefilm kan maken via Youtube.